KAN MAN KLAGE PÅ MATEN?

Et sykehusopphold gjør noe med deg. Utover virkelig å prise kirurgi og sykepleie for høy, fremragende standar våger man seg på en stille refleksjon – man blir syk av å være på sykehus. På grunn av maten.

De første dagene blir man klagende og småsint over form og innhold på hva som serveres. Også tidspunkt på servering.. Middag klokken 13 i helgen. Gjerne grøt. Deretter går man over i en fase hvor man bare gir opp, rett og slett. Det er jo ikke noe å gjøre ved. Den siste fase går over i en matt takknemlighet. Da har man riktignok mistet appetitten. For bare å nevne det – i disse coronatider kan familie og venner ikke komme med forfriskende og vakker og morsom mat!

Etter å ha blitt operert med narkose og en lengre faste, kommer man lettet tilbake på rommet hvor så der serveres middag. Den passer til en steinhugger, stor og fyldig med 3 poteter og triste grønnsaker. En dame på 82 skal ha små retter, små porsjoner, små stykker brød, små epler.

Slik fortsetter det måltid etter måltid. Maten er ikke sunn! Den er grei og grå . Vi er på sykehus for å bli friske. Såret skal gro. Man skal ha næring. Resultatet er at man mister matlyst. Og blir faktisk dårligere.

Sykehusvesenet med fjernstyrt matlaging og distribusjon er på papiret sikkert lønnsomt og effektivt. Dessuten er jo sykepleierne eksperter på sår og pleie – takk for det. Ikke minst kommer så tariffen inn med krav til høyere lønn og flere ansatte.

Hvordan kan man da våge seg til å klage på maten?

For mange år siden deltok jeg på Mørketids-konferanse i Tromsø for Norsk sykepleierforbund. Jeg var invitert som pårørende. Jeg har svart belte i omsorg og ansvar for ektefelle. Min sluttappell til forsamlingen var 1) sykepleier må smile og ha et vennlig vesen. Har de ikke det, bør de finne seg et annet yrke. 2) Ernæring ernæring – ernæring. De skal lede pasienten inn i fristelse til å spise sunt og variert og annerledes .

Hva gjelder tema mat – hva hjelper det når tungleveransene i storkjøkkensystemet er store porsjoner med mat til store mannfolk? Det er ikke særlig valgfrihet verken for hun i sengen eller hun i uniform.

Men altså – man blir syk av sykehusopphold fordi man blir servert feil mat.

Så ligger man der. Vi priser kirurgi og sykepleien i norsk helsevesen. men likefullt våger man seg på en lavmælt protest og utakknemlig klage.

SMALL IS BEAUTIFUL – desentralisert middag og lunsj, takk!

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *