INSTAGRAM- SKAM.

«Eier du ikke skam i livet?» Svaret skal være «nei» . Vi skal være frie og utagerende og ikke kjenne på flauhet og genanse. Det skal visstnok være hemmende for personligheten.

En ting er vårt privatliv. Det kommer jeg tilbake til. Men skam for flyreiser og kjøttmiddager og miljøforurensning i alle varianter er blitt et media-begrep – hvor vi blir oppfordret til å redde kloden ved å ta oss sammen og bli kvitt skamfølelsen. . Mange hevder det også er bortkastet – det hjelper ikke. Kina er versting. Norge er bare et lite putteland. Dessuten vil teknologien løse alt og det meste. Etterhvert. Til så lenge melder vi oss på juleribbe og flyr alt vi kan. Erna har sagt oss at vi ikke skal føle skam. Da så.

Jeg har i mange år foredratt og skrevet og ment sterkt og engasjert for at vi eldre skal være aktive på sosiale medier . Jeg var styreleder i Seniornett som var en skole for eldre som måtte da digitalrevolusjonen kom, lære seg å raskt beherske mobil og MAC og I-pad – ikke bare for å ha kontakt med barnebarn i Australia. men fordi sosiale media ble det nye fellesrom, der demokratiet utspiller seg egentlig. Og der må selvsagt også de eldre være med.

Mange eldre kviet seg. Ikke minst fordi de anså at sosiale media var forurensende, at det var mye unødvendig søppel og søl. Det fikk de unge ta seg av. Som om det blir bedre hvis erfarne og reflekterte voksne mennesker holdt seg borte fra Den Store Samtalen. Nå er de fleste pensjonister og besteforeldre i full sving. Det er bra, trodde man.

Ved en generøs søndagsbrunsj hvor tre generasjoner satt rundt bordet, ble Enkefruen gjort oppmerksom på det store univers INSTAGRAM som nå var siste humor og latter- arena blant den yngre tastegenerasjon . Som om man ikke allerede var på Instagram. JOda, man er aktiv – selvsagt – med raske budskap om fenomener som rammer hverdagslivet generelt og mer spesielt. Og med kommentarer i all enkelhet og oftest munterhet, det også. Personlige, men ikke private., vil man hevde.

Jeg fikk litt av et sjokk! Nå viste det seg at ansvarlige samfunnsborgere i voksen alder på Instagram har lagt ut et mylder av private bilder og videoer .fra hjemmelivet i all virkelig allminnelighet. Tidligere ordførere med viktige verv, og ikke minst statsråder som i dag sitter ved Kongens bord – der er de i ganske så private situasjoner! Lagt ute for all verden og for hver og en av oss. Ektemenn i bar overkropp og med folkelige kroppsformer, sminkeprosess foran speil, god-natt-hilsen fra hotellsengen osv osv .

Er det så farlig, da? Våre politikere og folkevalgte skal jo være menneskelige og vanlige, som oss alle. Ja, skal de nå det? Vi har selvsagt våre mistanker, men vi må be oss frabedt – de må ikke legge det ut på INSTAGRAM! Kan ikke voksne mennesker være voksne!

Rosa bloggere med intime tips om bredere lepper og romper, tangatruser og after-ski-dresser – ungdom er ungdom. De vokser det av seg.

Men nei! Dessverre. Også samfunnsborger i ansvarlige posisjoner skvetter rundt med private hilsener på sosiale medier. Eier de ikke skam i livet?

Finn svaret. Se selv. Men herved advart.Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *