HVA ER DET MED ROBERT REDFORD?

I den nye og visstnok siste film spiller Robert Redford nok engang en bankrøver, en sannferdig skrøne om Forrest Tucker som røvet bank etter bank og lykkes for sin gentleman-charmerende fremtreden. Jo eldre, jo bedre Og plutselig nå i denne rolle blir Robert Redford interessant.

Hva kan det være med en av Hollywoods mest kjente aktører som i en alder av 82 år får slik oppmerksomhet? Omgitt som han og vi alle er av struttende, ung, larmende, seksualisert stjerneglans på alle skjermer. Og hvor alt fra igår er fryktelig gammelt.

Gimle kino i Oslo er en sjelden enkeltkino. Alle i foajeen har dermed valgt samme film, de får bekreftet sitt eget ønske., Så publikum små-nikker og hilser til folk enten man kjenner dem eller ei. Vinglass eller kaffekopp hører med til opplevelsen. Gimle-kinoen er for voksne og alle som vil være voksne.

Det var fredagskveld, og Robert Redford passet inn. Han er jo også voksen ,og der satt vi og ble stille forført av en perle av en røverhistorie, men fremfor alt av et melankolsk møte med det beste ved vårt Hollywood, den amerikanske filmen vi alltid hadde søkt mot. Og som altså Robert Redford representerte der oppe på lerretet. Nok engang. Det kunne ikke bli bedre!

Robert Redford har spilt 80 roller. Og hvis vi dypdykket i hans liv og virke er det roller – alt fra Gatsby, Bob Woodward til Denys Finch Hatton – levende legender som Redford spilte med stor troverdighet. Uimotståelig som skurk i Butch Cassisy, svindler i Siste stikk, hestehvisker, forfatter osv osv. Hans kunstnerprofil gjennom alle disse rollene har hatt dette solskinns-smilet og øynene, luggen og frisyren og et dannet maskulint kroppsspråk. Alltid som en gentleman uansett skurkerier og setting og omgivelser.

Robert Redford ble styrtrik. I stedet for å investere i luksus, eller å selge seg selv i politikken som Reagan ,Schwarsenegger og Eastwood kjøpte han et enormt landområde utenfor allfarvei hvor han etablerte sitt produksjonsselskap Wildwood, grunnla Sundance Institute og gjorde Sundance Film Festival til det viktigste forum for alternativ amerikansk film. Og ble også en foregangsmann innenfor økologi.

Robert Redford er rett og slett en stor kulturpersonlighet. Men kan en kulturpersonlighet, en mann, ha troverdighet når han er så smellvakker?

Som kinodame har jeg alltid hatt stor sans for Robert Redford, også som kvinne. Jeg har aldri kunnet stå imot! Denne vakre mannen med smil og øyne og lugg. Men jeg merket meg gjennom alle mine 25 kino/film-år at Robert Redford ble lettere oversett, han ble sjelden tatt helt seriøst, mannlige kritikere mente hans prestasjoner var solide, men aldri på ramme alvor. Robert Redford var veldreid og vakker og vellykket. Det var det .

Alt var bedre før. Men innimellom får vi bekreftet at noe viser seg varig og bestående. Å gå inn i kinomørket, ha filmen rundt seg og edel filmkunst foran seg i et ansikt og et menneske som fortsatt utstråler moden romantikk.

La Robert Redford lede oss alle inn i fristelse – uansett alder. Så lenge vi kan henge med.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *