HAR VI TID FOR HEGGEDUFTEN?

Juli krever vellykkethet. Stakkars oss som ikke er det.

Alle media – radio som TV, aviser som forbrukerreklame – skildrer strålende velskapte, blide og sterke mennesker som nyter sommeren. Alle skal ha ferie. Alle skal reise. Alle har hytter. Alle skal være sammen. Alle har planer. Alle skal grille, fiske, båte og bade. Alt du nå kan kjøpe for penger, har med ferie-sommer å gjøre. Det er mye kropp og mye energi.

Det finnes faktisk tusenvis av mennesker i dette sommerland som verken har energi eller kropp, som ikke kan ha ferie eller får ha ferie. Mange må arbeide. Og veldig mange lever i sin hverdag langt fra shorts og sandaler. De er syke eller eldre eller rett og slett så uten pengemidler til å gjøre noe annet enn å trille seg selv og sine i parken.

Det velsignede ved norsk juli er lyset. Det er unikt. Det er gratis og for alle. Hvis vi kunne  – uansett ressurser og helsekraft  – være i Guds frie natur upåvirket av media’s trykk og all forbrukerpress om å nyte og kjøpe ferieliv hist eller pist, ja så hadde juli i Norge for oss alle vært en dyp og ekte  jubel. Det kan sole, og det kan regne, blåse eller ha mindre enn 20 varmegrader – å bo i dette  land med julinatt og høy himmel er  en velsignelse!   

Det forstyrrende er at vi er så avhengig av boliv og byliv, av teknologi , støy og spetakkel, av informasjon og media at sjelefred og tilfredshet og ro er umulig å oppnå for alt for mange. Man er i halen på en tiger – man tror og får fortalt at ferie er fart, ferie er påfyll, ferie er veldreid både kropp og sjel. Vi må for all del på ferie-konsert, sommer-revy, kjøpe lesestoff for hengekøye, reise til teaterspel hist og gallerier pist. For ikke å snakke om drikke korrekt hvitvin og spise den trendy salaten på det rette utested.

På tjukkeste bygda og i den kjedeligste småby, i bydeler vest og i strøkene øst går der et stille tog av ikke-vellykkede julimennesker. En eldre herre sitter på benken. En litt grå småbarnsmor virker som alenemor der hun har tatt utflukt til lekeparken med de to små. På plaststolene utenfor eldresentre sitter tause og tunge gamle.

Alt dette er nå slik livet er. Men i juli er dette livet mer enn som så. Er du syk i juli, er det vondere enn i april. Er du gammel i juli, er du eldre enn i august. Og er du ensom i juli, er du ganske mer  alene enn selv i  november.

Lyset er likt for alle. Heggeduften likeså. Begge deler kan i sannhet nytes dersom man går sakte, sitter i ro og finner seg sin plass på jorden. Tro bare ikke at heggeduft kan luktes på Twitter og lyset leses på Facebook.

Én kommentar til «HAR VI TID FOR HEGGEDUFTEN?»

  1. Takk for at du minner oss på lyset og heggeduften og alt det andre som vi kan nyte kostnadsfritt. Bare å gå en tur og se alt som vokser, er en lise.

Det er stengt for kommentarer.