God helse – skal bli!

Et eller annet Vesen har kommet ut mot oss vanlig, dødelig mennesker med nok et godt råd om hvordan vi skal kunne leve lengre og forbli friske og raske.  Vi skal holde oss i godt humør!!!  Bli gladere. Se lyst på livet. Da går det oss vel , og vi skal leve lenge i landet.

Takke fanden for det. Jeg husker en  meget eldre mann som ble gjenstand for storartet oppmerksomhet i forbindelse med sin 106-års dag. Han ble spurt om hvordan han hadde oppnådd en så høy alder. Jo, svarte mannen, han hadde alltid sett lyst på det og hatt et godt humør.

Jeg sukket stille for meg selv der jeg satt i alene-heimen og kjente på et snev av missmot blandet med provokasjon. Du er sandelig vært heldig, tenkte jeg mot den urgamle, smilende herre. Så deilig det var å være han. Livet må ha fart pent med deg, slo det meg.

For det er snakk om å være heldig. For det første med genene man har fått i arv. Om det flegma man er skapt med. Noen av oss er melankolikere, noen flegmatikere, noen med svart galle og gul galle – for å ta opp de gamle lover som gjelder mellom temperament og kroppens vesker.

Noen av oss er født med pliktfølelse. Flere andre uten. Noen har det med alltid å være trofast på plass, aldri komme for sent til avtaler,  alltid betale gjeld på timen, alltid tenke ansvar og konsekvens. Noen bare sklir igjennom – går det så går det. De forventer at flyene venter og at allting ordner seg. » Det går så bra så».  Velsignet være dem!  Ofte er disse menneskene generøse og utadvendte, mens vi andre både sparer og spinker, for ikke så snakke om har snev av gjerrighet eller påpasselighet ( det er penere! ). Vi tar ansvar. Vi tar grep og ordner opp. Vi kjenner alle mennesker som kommer når de kommer. De strør om seg med glad glede, uanfektet vertskapets varmretter som er blitt kalde og at drinkene er blitt for mange.  Dumme og deilige som de oftest er, blir de sandelig også båret både på hender og føtter. Vi ordentlige pliktdamer tar regi, holder i trådene og sørger for alt til alle. Ustoppelig og hele tiden. Vi plukker opp etter andre og er på plass.

Hva gjelder det gode humør, så er det så sin sak når og hvis vi blir truffet av de tunge sving-slag. Før eller siden kommer jernkulen. Livet farer med de fleste av oss.  Godt humør, du liksom.  Her er vi fra skapelsens tider forsynt med både styrke og svakhet, og ingen må komme å fortelle oss at slikt er rettferdig fordelt. Men med modenhet og forankring i verdier utenfor oss selv, kan vi lære oss både fortrøstning og forhåpning. Vi kan bedre huske på å knepene med å holde humøret oppe, gå til kilden for glede og skjønnhet. Men igjen – noen må ha lært oss det. Om vi har vært heldige.

Dette sa ikke Vesenet noe om !

Senest igår var avis-oppslagene fulle av råd om at vi nå kan kjøpe lettere og billigere sunn mat. Matkjedene holdt seg med priser om å kapre oss med nøkkelmerkede produkter.  Hvis vi bare holdt oss i form, kjøpte sunt, spiste sunt, tenkte sunt – ikke røkte og ikke drakk, trente og trimmet, så ville vi leve lenge i landet og OBS OBS – legene ville behandle oss først i køen! De som ikke selv tok et tak, tok ansvar, tok rådene og gjorde som Vesenet rådet oss til – se de hadde seg selv å takke,.  Det ble TV-debatt av slikt. Jeg fulgte spendt med!

Folk må få fred for sine laster. Når livet farer med oss, er det ikke så enkelt og greit å søke trøst i et glass vann eller slukke sorgen med en gullrot. Vi kan alle være tapere i  livet. Noen i korte stunder, noen i åresvis. Så sitter vi der med våre banaliteter og tap. Vel burde vi ta oss sammen. Ut i skogen , opp i trærne. Trim meg her og slank deg der.  Selv gikk jeg ned 6 kg i vekt da min ektemann holdt på å dø fra meg. I TV-debatten hadde presidenten i Norsk Legeforening kloke ord om at lege-eden ALLTID skulle gjelde for oss alle, tykke og tapere, dumme og deilige.

Takk og pris – man kan bli glad av mindre!

22 kommentarer til «God helse – skal bli!»

  1. Så fint! Jeg er førstereis-dame som blogger. Dette er stimulerende. ha mange så takk!

 1. Veldig bra innlegg! Håper du fortsetter å l oss få del i tankene dine. Vi er mange som deler dine synspunkter. Stå på videre!

 2. For ett fantastiskt flott innlegg Ingeborg! Vi er alle forskjellige og må respektere hverandres forskjeller og forskjellige ønsker.

  Ha en fantastisk Onsdagskveld!

 3. Hvis du er så pliktoppfyllende som du skryter av så synes jeg du skal la være å stå fram på sommer-TV og hevde at det er alle dere «seniorers» rett (og plikt?) å dra stigen opp etter dere. «Fordi jeg har skapt alt selv» som du sier, og at kommende generasjoner «må klare seg selv slik som jeg har gjort» (LOL).

  Du burde forsøke å oppdrive littegrann pliktfølelse slik at kommende generasjoner ikke må lide umoralskt mye for at du og din generasjon skal velte dere i et vanvittig pengeforbruk frem til dere ligger i kisten.

  Hadde du ikke vært så til de grader kunnskapsløs så hadde du forstått at din generasjons materielle og økonomiske verdier, som dere på død og liv skal forbruke opp, ikke er selvskapt, men et resultat av samtiden dere har vært heldig og blitt født inn i. En samtid dere ikke har skapt. Hadde du vært ung i dag ville du aldri i livet klart å karre til deg alt du nå har gjennom dagens samtid. En samtid som unge som mennesker må forholde seg til for å prøve få en nogenlunde levelig alderdom, som garantert vil bli atskillig dårligere enn deg og dines «livshøst».

  INGEN generasjoner før eller etter din vil noensinne ha mulighet til å leve så til de grader i et overdådig pengeforbruk og en vanvittig materialisme. Luksusen deres skyldes ikke at dere er så fantastisk hardtarbeidende og dyktige, som du selv tror.

  Stikkord: Marshall-hjelpen, gjenoppreising av landet (takket være nazistene!), planøkonomi, gratis utdannelse, sosial boligpolitikk, inføring av trygdemodellen, skrikende behov etter arbeidskraft, oljefunn, overgang til et kapitalistisk samfunn, arbeidsinnvandring, dagens boligpolitikk (eiendomsverdiøkning).

  Din generasjon består av eiendomsmillionærer pga. boligpolitikken dere har skapt. Disse millionene er det vi yngre generasjoner som betaler inn til deg og dines lommer. Huske det!

  Det hadde vært fantastisk om du hadde gått i deg selv, og dypere i denne materien og fått en sannferdig forståelse av historien slik enkelte forskere har gjort.

  Voff!

  1. Du har tydeligvis ikke blitt kjent med meg. Hvis du et øyeblikk tror at jeg har kommet gratis til det hele, bør du, før du skjeller meg ut og tar meg plutselig med i enkelte rikfolks ødselhet og velvære, lese mine bøker og ellers anstrenge deg noe mer enn å skumme overfladisk en blogg. Jeg står opp hver bidige dag for NETTOPP å anspore både meg selv og andre sterke mennesker i Den Tredje Alder til å dele sine ressurser, sine erfaringer, sin styrke til IKKE å dra opp stigen og å kose seg ihjel. Kom ikke til meg å si at jeg ikke har gått i meg selv! 4 bøker på 4 år etter 25 år som kinodame og ellers aktiv i foredrag og politikk og nå på facebook, twitter og blogg skulle kunne fortelle deg noe annet, unge mann.

 4. Hei! Der var du. Jeg har ikke funnet bloggen din før nå. Takk for hyggelige kommentarer i min blogg. Vi får følges her ute i verdensveven. Hilsen Knirk (Lise Grimnes).

 5. Det har irritert deg du også om alt det » våset » – om hvordan leve lenge og hva som må til!
  Da tenker jeg at de menneskene ikke har levd – de aner ikke hva de snakker om.
  Takk

 6. Kjempe bra innlegg! Jeg har alltid lurt på hva det er med de bekymringsfrie menneskene som aldri holder avtaler eller er punktlige, men allikevel får puter sydd under armene bestandig… Urettferdig for de pliktoppfyllende, men utrolig interessant å se hvordan det nesten aldri slår feil! 🙂

 7. Vidunderlig å lese modent motsnakk fra en moden kvinne. Takk fra en medsøster.

 8. Kjempebra innlegg, du tar opp noe som mange har tenkt på. I alle fall underbevist.

  Ps. du må for all del ikke la deg påvirke av han som skrev det negative innlegget. Psykopater finner man overalt…

  1. Takk for hilsen. men jeg har nå svart denne mannen som antagelig både er ung og dum.

Det er stengt for kommentarer.