GI OSS IDAG VÅR DAGLIGE VIN.

Min fast-prest fikk utfordringen. Hvorfor ikke be Vårherre utvide bønnen om vårt daglige brød til også daglig vin? Fra innstiftelse av var jo begge deler på plass – bryte brødet og drikke vinen.

Når man blir spurt om alkoholvaner ( ikke vin-vaner!) så teller man i enheter. ( Ikke vakre glass! ) Siden det er 7 dager i uken og siden man inntar vin til maten hver dag – blir det mange enheter. For mange – vil noen hevde.

Jeg drikker hver dag siden jeg spiser hver dag. Jeg drikker bare til maten. ( ( Obs obs – aldri når man skal kjøre bil!) Når man har blitt gammel og dessuten enkefru, er måltider ikke bare nødvendig og men en utfordring. Å spise alene er faktisk å være alene, å være uten selskap, uten bordglede. Min far mente man kunne sette seg foran speilet. Lene som hadde erfaring, ga enkefruen det råd å ta med seg maten, sette seg foran TV eller med avis eller lesestoff for å glemme at det handlet om mat. Pappas råd er muntert, men Lenes er klokt.

Knepet er å gjøre måltidet til en fest – selv på en hverdag. Det kan man gjøre med å servere seg selv alltid noe man selv synes er godt, ikke bare en plikt! Dekke vakkert bord, tenne lys, tøyservietter, vakkert servise og vakkert glass. Glass for vann og glass for vin. ( Vann blir mer enn vann i vakkert glass med stett og man drikker ikke vin av tannglass.)

For mange år siden da ektemann var lammet, bodde på pleiehjem og hustruen ganske så sliten, tok jeg opp med vår fastlege at jeg hadde et alkoholproblem. Jeg tilstod jeg nok var avhengig av vin til middag . Da sa Christian Lege: Du skal drikke hver dag!Det roet ned problemet. Hans råd følger jeg fortsatt.

Innkjøp av vin krever innsikt. Her følger Enkefruens private kjøpeplan for rødt og hvitt og rose. Og tilpasses årstider og matretter og sesong. Og altså til hverdagsbruk! Ikke til jubileer og høytider.

  1. Flaskens etikett må være vakker! Kjøpet aldri flaske med stygg etikett ! Ingen hobbytegning selv fra kunstnere. Alltid klassisk, gjerne med vinslott.
  2. Skrukork er bruks-vennlig. Med disiplinert inntak holder 1 flaske i 3 dager. Så skrur man igjen! Pappvin er farlig ( men praktisk til hyttebesøk ) fordi man ikke ser hvor mye inntaket har vært.
  3. Prisen bør holdes ha en sperregrense på 200 kr – vi snakker om midt-i uken-vin!
  4. Alkoholprosent – viktig – har en smertegrense på 13%. Når man er Enkefrue, har man ikke 3 retters middag med ditto tilbehør . Da er 14,5 og 15% rene hetvin – selv om ekspertisen sier det er der en GOD vin gir karakter og fylde!

Oktober er starten på innekos og inneliv. Det gjelder å forgylte sine forpliktelser – for å trives med mørketiden nok engang . Fremfor alt kanskje skru på den generøse side – invitere gode bordvenner, men også hilse seg selv med glede over matlyst og vinlyst.

Det komme tidsnok den dag det ikke smaker.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *