FRA POL TIL POL.

Jeg vil gjerne sende en støtte-erklæring til Vinmonopolet. Som  vernet sone, og   status som kulturinstitusjon. Vinmonopolet  er den siste skanse for rendyrket butikkvirksomhet hvor de driver kun med det de har greie på. (Og det har de da også.) Hvor det er forfølgende service mellom hyller, og oppsøkende kvalitet på alle stabler og lag.

Bensinstasjoner er blitt kioskvirksomhet hvor betjeningen bare har peiling på pølser og snop og oppblåste boller på tilbud. Apotek er blitt et landskap av kosmetikk og ullundertøy og godlukt. Kiosk der også. Kino er kaffelatte og tyggetøy. Jernbanestasjoner er sammenhengende kjøp av pølser og potetgull og lesestoff.

Vinmonopolet er en seier for kundebehandling og for enormt mangfold av valgmuligheter og vareutvalg. Betjeningen er vandrende tilstede med rydding og sortering, men slipper alt de har mellom hendene hver gang noen av oss ber om råd til lammesteken eller skalldyrsfatet. De øser av sin kunnskap om druen og distriktet, årgang og alkoholprosent. Bestillingsvarer har de også ekspertise på. Og hjem kommer tunge kasser tilsendt etter først et godt varsel på SMS.

Vinmonopolet har ikke funnet på å kalle  seg DRIKK  -( Posten kaller seg BRING!!) – de heter det de alltid har hett. De ønsker seg, naturlig nok, vanlig åpningstider som vanlig butikker. Sett ned avgiftene så kan folk på svenskehandel kjøpe seg billige doruller og dårlig kjøtt i stedet. Hvorfor vi holder på med TaxFree for godlukt og drikkevarer? Det er en forunderlig overlevning.  Å reise med fly er like naturlig for folk flest som å reise med buss og tog.

Å mystifisere vin og alkohol som om det var renspikket giftstoff eller moralsk fordervelig, er i hvert fall skadelig for folkehelsen. Hvor mange enheter alkohol drikker du i uken? Et slikt spørsmål til næringslivsledere eller andre toppfolk viser bare hvordan vi i 2013 fortsatt lever i en fanatismekultur for godt drikke.

Selv har jeg en privatforklaring på min ( tilnærmet)daglige inntak av vin;  jeg drikker fordi jeg spiser. Det er helt  naturlig å ha vin( vann, øl) i vakkert glass til maten på vakkert bord. Jeg planlegger godt kjøtt, fersk fisk, grønnsaker, sunt brød, ost og dessert og dermed riktig vin i helt naturlig hushold og måltid. Dag etter dag, hverdag som høytid.Uten dramatikk, uten mystifisering og hemmelighold. Og alt satt i en helsemessig relasjon til både kropp og sjel. Man fråtser ikke mat, man bælmer aldri drikke. Man praktiserer måtehold, passer på tid og sted. Den gode mat er som den gode vin – Guds goder på jorden.

Status for øl-drikk er i Norge blitt lagt på et langt mer folkelig,menneskelig plan. Antagelig fordi nordmenn alltid har brygget øl på samme vis som man har holdt seg med kuer og melket og ystet. Vin var synd fordi de rike, utlendinger drakk den slags. Å ta en øl var, før man som nå kan ta et godt glass vann, like gemenslig som å nyte en kopp kaffe.

Vinmonopolet ble( som kommunal kino) instituert for  at folk ikke tok skade . Ren sensur, pluss sans for god butikk, må vite. Myndighetene skulle passe på oss og samtidig tjene penger på oss. Så kan man si at i 2013 kan vi fri-slippe salg av alkohol som man har frislipp av film på kino. Vinmonopolet er en overlevning. La oss få fritt frem på matsenteret eller i kiosken!

Spesialforretninger være seg av klær, blomster, bøker, musikk ( ??) spill og spetakkel, briller og hvitevarer, elektronikk, bil og båt  – ALT det er tillatt, ønskelig og  en forutsetning for et levende bysamfunn.

Norge er et land nest til NordPOLen. La oss ha trivsel i trengsel. Tenne lys i mørketiden. Invitere oss selv og hverandre til godt lag.

Det får vi hjelp til på Vinmonopolet. God hjelp. Bevare dem for det.