FOR HVER NY BOK GRIPER JEG EN GAMMEL.

Midt på blanke fredagen sitter jeg og leser en biografi om Tsjekhov . Den er tynn og beskjeden, fra 1990 og skrevet av min favoritt-essayist Frederik Dessau . Jeg hadde glemt den.

Det er noe med bokhyller og mange bøker, – hvordan finner man en bok når man ikke har system og boken er bare på 160 sider?

Oftest rent tilfeldig er man på leting etter noe helt annet . Eller man kan invitere en god venn og bokelsker til å hjelpe til med å lete, hvis man vet hva man leter etter.

Denne gangen ble bare i forbifarten.

Hva visste man om den russiske forfatter og dramatiker? Kirsebærhagen – Onkel Vanja – Måken – man var da orientert i verdenslittaturen . Men hva med kunstneren selv?

Ingen ting , faktisk. Bortsett fra tidsepoken og berømtheten.

Det er en lykke å lese bok. Uansett , men spesielt når man som fredag bare lukket seg vekk fra tidens skrek og gru og finner i heimen en bok.

Frederik Dessau var dansk og en kulturperson. Han var sjef for Dansk Radio og har skrevet boken «Radiodage» . Men det er som essayist med et utall bøker bak seg, at han ble den sentrale litterære person i Danmark.

Jeg ble tipset om hans forfatterskap av Kari hos Norli Bokhandel .Og siden kjøpte jeg alle hans bøker – var først i køen etter varsel fra Kari. Bøkene var i pris og omfang så tiltrekkende at jeg likegodt kjøpte flere som gave til venner som liker å lese.

Boken om Tsjekhov er en reise inn i et forfatterskap og et dikterliv med Frederik Dessau som personlig reiseleder. Vi møter 2 åndsmennesker -både den russiske fra dengang da og samtidig den danske samtidsskildrer av idag. Et slikt møte er dobbelt givende, 2 forfatterskap i en bok.

Russisk litteratur forbinder vi med tungt og tykt og fra en verden for lenge siden og fra en kultur som riktignok tilhørte den europeiske den gang, men som ligger skjult av revolusjon og kommunisme og verdenskrig og Stalin og alt som forskrekkelig er.

Tsjekhov er elegant novellist og dramatiker og nesten underholdende som forteller. Han har hatt stor innfytelse på den vestlige bokverden – nettopp derfor. Lett å blir forført av, lett å bli klok av.

Frederik Dessau skrev de bøker jeg hadde ønsket å skrive. Vi snakker om form og også innhold. En eldre herres erfaring og observasjon i en vandring gatelangs i det kulturelle danske landskap. Kritiker, oversetter, men altså essayist med utallige bøker. Temaer også om livet i Toscana , om Hamsun og om Bach .

Hans siste vandringer som gammel herre dreiet seg om levet liv. «I all korthet.» – » En lille bok om kærlighed» – » Ene og alene»- » Og så videre» » Etter min mening»

Ute er det høst og mørkt regn. Inne har vi lys og bok og varm te. Verden kan overlates til seg selv.