ET LIV SOM KLOVN.

Rolf Wesenlund ønsket å ha KLOVN som yrkestittel i telefonkatalogen. Det fikk han ikke. Nå er både Rolf og telefonkatalogen borte. Den siste er også glemt fordi den ble overflødig, bortkastet, forbi..

Rolf er ikke forbi. Ikke glemt. Han vil ikke bli glemt på lenge. Han  var en stor personlighet, ikke bare stor som skuespiller, ikke bare stor som jazzmusiker. Han var stor som medmenneske og som samfunnsborger. Rolf Wesenlund ble aldri overflødig – Norge trengte Rolf, trengte hans musikalitet, trengte hans humor, trengte hans forpliktende engasjement som senior. Men først og fremst som KLOVN.

Klovnens rolle i samfunnet er livsviktig. Menneskene trenger til latter. Vi ler for lite. Etter hvert som vi blir eldre er den gode latter et livs-eleksir ( som den gode søvn! ) Scenekunstnere som kan gjøgle, som kan skape stor komikk, er kanskje de største kunstnere av alle. I filmens verden er Chaplin den fremste gjennom alle tider.

Rolf Wesenlund var i samme Chaplin-kategori. Han skapte også  sine utallige skikkelser på scenen, på TV, på film som  klossete, styggslemme, hjelpeløse, farlige og hjertevarme, lekende hverdagsmennesker slik de fleste av oss gjerne vil  kjenner på.  Han holdt et speil opp foran oss og foran samfunnet som fikk oss til å le både av oss selv og av makten og æren.

Klovnen skal nettopp avkle makten slik. Ikke som registrert parti-tilhenger. Ikke som offentlig ansatt på politiker-stolen. Men som privat-praktiserende seriøs samfunnsborger med et alvor og et sinne bak varmen, smilet og humoren. Den kombinasjonen av det ene øyeblikket å få latteren til å runge for i neste runde å vise oss feil,mangler og overgrep – det er et knep, en evne og en egenskap som bare de største kunstnere behersker.

Rolf Wesenlund hadde et dypt alvor i sitt kunstnersinn. Han var ofte sliten av å alltid skulle være så munter og morsom. Komikere blir ofte trett av slikt, ikke bare fordi livet deres også kan være langt fra glatt og greit. Men fordi  Rolf Wesenlund hadde så mye på hjertet av samfunnsengasjement. Han var kunnskapsrik. Hadde stor lesning og lærdom, var politisk og sosialt bevisst. Han stiftet Seniorsaken i 2002, han levde i trofasthet mot alder og tilhørighet.

Vi som ble kjent med Rolf Wesenlund som hverdagsmennesker utenfor scenekunst og TV, film og musikk og flomlys, vi lærte å kjenne klovnens egentlige resonans -bunn. Den dype respekt for enkelt-menneskes verdighet og verdi.

Og for den gode latter!