!7.mai-seremonien på Vestre Gravlund har i årevis gått stille og dannet for seg. Altfor stille. Det har vært en » statshemmelighet» .
Mediedekning av feiringen i Oslo på Grunnlovsdagen har i all hovedsak vært barnetoget .Før, under og etter. NRK og TV2 kappes om å ha et bunadskledd panel i randsonen av Slottet hvor veldig bunadskledde influensene og kjentfolk ellers stiller seg til rådighet for å smake fest- 17.mai-mat seg imellom og ellers bidra med historiske blikk fra den gang da. Det er tross alt en Grunnlovsdag, ikke et sammenhengende hageselskap.
Så kommer Kongen! Takk og lov. Skulle bare mangle. Det er høytid. Det er høydepunkt. Det er historie.
Men tilbake til Vestre Gravlund. For veldig mange av oss er 17.mai i Oslo å starte dagen der. Det går et stille tog i gry-otta mot gravlunden – før champagnefrokost, før korps og russ og faner og tusenvis av barn – av pent kledde borgere i byen Oslo – liberale og konservative, venstre-siden av alle varianter – bunader, dannet tweed – alle går mot kirkegården .Der er det kransenedleggelse. Slik det har vært i Oslo i mange mange år. Det er rett og slett en tradisjon .
Det er 17.maikomite som arrangerer seremonien. Der bestemmes hvem som skal få æren av å nedlegge krans og holde tale. – Wergeland – Ibsen – Bjørnson – Hansteen og Wickstrøm – . disse talene er de høyst rangerte nemlig. For det foregår en rekke kransenedleggelser i Oslo den morgenen . Men det er på Vestre Gravlund man møtes! Det er der det starter og der det skjer .
Gjennom årtier det vært en æressak å holde tale på Vestre gravlund. Dette er ikke bare et treffpunkt for en ihuga følgesflokk – dett er den offisielle hovedstad som markerer kulturarven. Store personligheter inne kunst og kultur, forskere , politikere – kjente folk som det het seg – har blitt håndplukket av 17.maikomiteen. Dette har vært som det alltid har vært uten at media har funnet seremonien interessant.
Det høyst merkunderlige er at først denne 17.mai i år 2024 vil media bli oppmerksom på denne utrolige vakre og viktige tradisjon i hovedstaden . Endelig vil talene bli dekket og omtalt – særlig den ved Henrik Ibsens grav.
Redaktør Danby Choi er en fremadstormende samfunnsdebattant. Omstridt og provoserende. ( Pen i tøyet er han også. ) Han er valgt til å tale for selveste Henrik Ibsen.
For eller imot. Spiller ingen rolle. Poenget er at Henrik Ibsen var for folkefiender. Og han tåler selvsagt ytringer , små eller store, som forteller noe om hans eget skaperverk – gjerne sett med øyne til en drivende ung redaktør i 2024. Ibsen holder.
Uansett og nettopp derfor vil tradisjonen med kransenedleggelsen på Vestre Gravlund endelig får den fortjente oppmeksomhet .Våren og 17.mai er så skinnende grønn og vakker , det er dempet musikk, man synger i Ja vi elsker i flokk og rad ved sørgepilen, kanskje fungerer høyttaleranleggene også!
Så nikker vi til hverandre, vi står på de faste plasser i skråningen, utveksler vennligheter og gratulasjoner – før vi går hver til vårt. Eller til Slottsplassen .
Eller til bekransningen på Kristi Kirkegård av Oberst Kreps grav – han som slo svenskene ved Lier og Matrand. En forunderlig seremoni som er som en Fellini -film.
Og verd et besøk – også av media.