EN EKTE PRINSESSE I JULI.

Bare så det er sagt – jeg tror det må være meg. For i følge H.C.Anderson er de av oss som kjenner erten under 10 madrasser- vi er ekte prinsesser. Jeg kjenner erten, nemlig. Ikke bokstavelig som sengeliggende – men kroppen er som en seismograf for tiden. Jeg kan melde om væromslag få timer før det kommer. Året rundt, men spesielt i juli. En reumatisk kropp sliter nemlig i det norske klima .-

Derfor liker ikke jeg juli.( Bare å se det på trykk eller høre meg si det – er jo landsforederi . ) Alle ekte nordmenn drømmer om juli, liker juli . Årets beste måned.

Ikke for meg. Jeg har aldri likt juli – ikke som ung, og ikke som voksen og nå veldig voksen med en gammel kropp. For juli er blåsemåned – det er ikke bra. Det slår innover. Som erter under madrassen. Dronning Victoria av Sverige hadde kropp som kjente erten under madrassene. Hun kunne ikke bo på Capri engang hos sin kjære , men måtte finne hvile i tørt og varmt klima – I Egypt !

Juli har ikke orden på natt og dag. Juli har ikke skygge og farger. Lyset er hardt. Naturen er flat – det skjer ikke annet enn at enten er det øs pøs eller stekende sol. Uansett blåser det. Fuglene synger ikke, det er ikke dufter, Ikke er det blitt bær – ikke sopp – ikke frukt i hagene.

Nå må det sies at alle som bor ved havet, i Blindleia, har båtliv og badeliv forholder seg til juli som selve drømmen. Og de få som foretrekker fjellhytten i juli, kan nok finne sommermåneden frisk og ren og stille ( særlig fordi de samme hytteeierne også har hytte ved sjøen eller drar til Spania) Juli er uansett triumf for den norske hyttekulturen.

Men alle vi som i juli ikke reiser og farter, men blir i byen eller vanlig hjemmeliv eller det som verre er – på sykehus eller pleiehjem – hvis det blir stekende hett i juli – det har skjedd og vil skje enda mer i følge klimaekspertisen – da straffes mennesker med nedsatt helse, styrke og kondisjon. Og dermed høy alder. Fordi nettene ikke hjelper! Det er jo ikke mørkt! Som i norsk drømmemåneden august – da passer hetebølger mye bedre.

En ekte prinsesse er avhengig av hjelper – eller tjenere. De er ikke på plass i juli. Alder og plunder og heft med kropp tar jo ikke sommerferie. Men hjelpere tar ferie ( og fortjener det også!) Skal man ha tak i noen for praktiske grunner med hus og hjem, skjerm og bilde osv. – så treffer man ikke dem . Vikarer er vikarer og gjør vikararbeid. Dessuten er byene stille – bortsett fra turister som rusler rundt – byer skal ikke være stille!

Juli har lyse netter. Det er det beste – men da kan det være urolig nok med vind og regn. August er myk og har myke netter. Mennesker i august er på sitt vakreste fordi de har ukesvis hatt ferie også i ansiktene .

Juli er tid for bok! Flere bøker. Siden byen og landet er i vikarmodus og merkunderlig annerledes rundt oss – da blir vi med boken bare stille der vi sitter . Vi leser. Ekte (kron)prinsesser gjør nemlig det.