DET ER SÅ MYE LYD!!!

Naboen gikk for å be selskapet dempe seg. Festen hadde utartet seg i lydvolum så mennesker i nærheten hadde fått mer enn nok.  En mann våget å si ifra. Det skulle han ikke ha gjort. Han ble drept.

Dette er et grotesk eksempel på usivilsert oppførsel i vårt lille land hvor det er mer enn nok plass til oss alle.  I en tid for stille sorg, omsorg, nærhet og kjærlighet kommer en slik hendelse som et hån.  Hva er det med vårt samfunn og vår tid hvor noen blir til dyr?

Bjørnson sa;» Det er de gode gjerninger som redder verden.» Det er så forskrekkelig mye vondskap og vold. Det er så mange lidende mennesker på jord – og det ganske så nær oss. Vi kjenner oss maktesløse. Riktignok stopper vi opp, trøster, hjelper, ber og bøyer kne med roser. Vi sender hilsner. Vi gir penger. Vi blir lavmælte, men samtidig vennligere og mer oppmerksomme og tenksomme. Ingen av oss er Mor Theresa. Vi kaster ikke loss og går ut som den gode samaritan for å pleie de syke og døende. Vi tusler oss videre i livene våre  duknakket og fortvilte over hvor lite vi hjelper til, egentlig.

For egen del har jeg ofte trøstet meg med Bjørnson. Hver liten ting jeg kan gjøre av godhet, av vennlighet, av hjelp og oppmuntring mot de nærmeste, de i forbifarten, er å redde verden! Også av den enkle grunn bør vi oppføre oss anstendig og solidarisk og sosialt.

Dannelse ( noen må slå opp på D for å lære hva det betyr ! ) – har med  respekt og hensyn  å gjøre. Vi skal ikke forurrense vår nabo med verken ord eller gjerning, verken med lukt eller lyd. Hvem skal vike ? Skal det unge menneske vike for det eldre? Skal de som gleder seg over høy lyd, vike for dem som blir plaget og vil ha musikken dempet? Skal grilllukt eller kebab nytes av samtlige i oppgangen som sitter dre med fiskeboller i hvit saus?

Dette er prosaiske problemer i en voldsom tid. Men til ettertanke og overveielse for noen og enhver.

Vi satt rundt lunsjbordet og diskuterte lyd. Erik hadde besøkt Blues-festival. Han fortalte at han på alle sine musikk-festivaler alltid tok med lyddempere for  å verne seg mot vonde angrep mot øret. Hvordan kan det ha seg at man inviteres til å HØRE musikk som man  – Erik er en voksen ung mann – må ha med seg HØRSELvern mot ? Trøkk og energi, kjenne flyt og tilstedeværelse med de mange, javel. For naboskap i mils omkrets må de værsågod takke for gratis musikktilbud i sene nattetimer. Men mengden av folk på tribunen eller på stadion kan gi besettende fellesskap også i dempet rose-sang og menneskestemmer uten  monster-desibel -nivå over høytalerne.

Selv hadde jeg hatt med barn og barnebarn på Colosseum på BILER 2 i helgen. Joda, jeg vet jeg er eldre. Jeg vet de små er tilvandt. Med trening i kinoliv i kvart århundre er jeg ganske forberedt og utdannet i  faget med å vite seg i Dolby Stereo-katedral med DVD-briller på!  Men denne gangen var hele filmen et VRÆL. Selv jeg ble både forskrekket over totalt forvirrende handlingsmønster og dramaturgi ( barna kan da ikke forstått en skitt?) og enda mer uvel av  lydvolum over smertegrensen selv for en trenet kinodame, som nevnt. Nå skal det sies at jeg sendte en sint hilsen og lyden ble dempet. Men noen hadde avgjort grensesnittet for lydopplevelsen for særlig ung og medbrakt gammel?

Det er så mye lyd!  Jeg elsker by-lyder av mange slag. Kirkeklokker, Kiel-fergens klokken-2-hilsen til byen, ridende politi med hestetramp på asfalt, avisbudets kjerre som treffer gaten grytidlig,  søppelbilen som forteller at ting fungerer, og trillebaggene som reisende trekker med seg på vei til flytoget, og  svart-trosten i bakgården i maikvelden. Og endelig naboen som spiller levende musikk på sitt flygel. Jeg er bymenneske og trives i trengsel.

Mangfold og fellesskap er en treningssak. Vi er bønder og fiskere og har bodd langt fra hverandre siden starten av. Vi skuer misstenkelig mot hverandre. Plutselig finner vi på at vi fortsatt skal kunne være oss sjæl, leve ut og være oss selv nærmest. Vi forlanger plass til 2 parkeringsplasser for egne biler selv i strøk med trikk og buss og drosje. Hundreårige trær må vike for vår sol på vår terrasse. Det må da være tillatt å dundre løs med fest og morro for en gang skyld selv om den gamle i 3 etasje er syk og sengeliggende?

Kanskje bør vi dempe oss ned?

 

 

 

 

 

 

 

 

 

2 kommentarer til «DET ER SÅ MYE LYD!!!»

  1. Jeg er så enig. Det er støyforurensning overalt. Er selv hypersensitiv for støy da, og går med ørepropper ofte. Men jeg synes generelt det er blitt mer støyfullt overalt, og det er et godt eksempel fra kinoen.

    1. Takk for respons. Selv var jeg nylig på fotballkamp. For et inferno !!!!
      Blir litt trett av at det ALLTID dreier seg om kinolyd, men nå nevnte jeg det jo selv, da!

Det er stengt for kommentarer.