DEN KRISTNE PÅSKEN – en statshemmelighet! Også i statskanalen!

NRK  Tv hilser oss  hver dag og stadig innimellom at nå kommer påsken fra dem til oss. Vi skal få påske-kos, må vite!

I mitt kinoliv ble jeg nærmest lyst i bann da jeg gikk i bresjen for å ha alle kinoer åpne hver dag i påsken. Det var som om synden kom til byen. Tenke seg til!  Vold og spetakkel i en kristen høytid. For en kulturadministrator var det helt naturlig å sørge for at påskefilmen kom til påske og ikke etter påske. Like naturlig som å lese bok, gå på konsert, i galleri eller teater -like  selvsagt mente jeg det var, å se god film. Dessuten – kino er for byfolk. Ikke for skifolk. Og jeg visste jo at de fleste folk holdt seg hjemme i byen – da skulle det liksom bare mangle. Det viste seg – om bygatene var stille og rare, var det kø ved kinohusene. Det ble en stor suksess.

I Norge har – som tydelig NRK fortsetter med – feiret påske med krimbøker, med apelsin i sekken og KvikkLunsj i hytteveggen. Vi blir bombardert med ski-vær og føreforhold, fjellvett og lammestek med riktig rød vin på papp. Kos i hver hyttekrok. Pluss tur i skog og mark, trim og tråkk. Kroppen er den største delen med et lite hull til sjelen.

Bypåske er tilsynelatende øl på bryggekroen for de voksne  og is for de små, og  båtpuss for far. Det virkelig hedenske trekk ved norsk påske må da være kriminal-littertur-tradisjonen! Den har aldri noen blitt bannlyst for, verken forleggere eller forfattere. Snarere tvert imot.

NRK teppelegger oss med markedsføring om alt vi kan nyte og være sammen om i påsken. Bortsett fra at påsken er en kristen høytid, med kristen tradisjon, med kirke og gudstjeneste, med salmer og sang og orgelkonsert.

Kultur-Norge lever sitt jule-liv. Det er kirkekonserter av alle slag både før og etter. Oppsiktsvekkende nok – i påsken går det mer stillsamt for seg med enkelte oratorier og messer. Men så fort bilfarten tar til og den stille uke inntrer, så stilner teater og konsertsal.

Tilbake slurper vi i oss krim-bøker. Kultur-Norge leser. Og det er bra nok. Takk-og-lov har vi også god film på gode kinoer. ( Skjønt det denne påsken har mest høylydt underholdning fremfor stille og dyptpløyende refleksjon!)

Men hvor er KIRKEN som  KULTUR  i vår store fellesmarkering som norske og nordmenn i tradisjonell påskesammenheng!  Selv er jeg by-påske-dame som hilser både kino og kirke. For egen del kan jeg ikke tenke meg en påske uten å sitte i en norsk kirke og synge med menigheten og alle  » Påskemorgen slukker sorgen». Det er storartet og like vesentlig som » Deilig er jorden» i juletider.  For meg er påsken min viktigste kristne høytid. Påske-evangelieter  det sentrale i min tro. Påskesalmene de vakreste og kjæreste. Jeg har ikke forstått at ikke Ole Paus også har gitt oss sin innspilling av disse slik som han så bevegende har sunget julesanger og andre salmer for oss i.

Jeg orker ikke ordet «markedsføring» i denne sammenheng. Men biskoper og presteskap, kirke og menighet,  teologer og skriftlærde, kantorer og organister – og kunstnere av alle slag burde  delta i å AKTUALISERE og budbringe det som er påskens egentlige innhold, dens mål og mening fra dengang til idag og i all tid. Det har blitt så puslete og lavmælt i alt det bulder og brak som dundrer mot oss. Verden kan kjennes vond og vanskelig. I det signede rom  burde vi søke til  varige verdier.

Mange av oss gjør da også det. NRK burde oppmuntre flere. Kanskje er det statskanalens plikt, om ikke annet?

 

8 kommentarer til «DEN KRISTNE PÅSKEN – en statshemmelighet! Også i statskanalen!»

 1. Opera Bergen med sine kunstnere ,Bergen Operakor og Opera Bergens orkester deltar i påskens viktige budskap med en visualisert og lyssatt frenføring av Brahms mesterverk Ein deutsches requiem i Johanneskirken i Bergen– med 2 forestillinger– fra 2007 fram til idag har vi fremført kirkeopera, musikkteater, iscenesatte oratorier og moderne verk spesielt tilpasset påskens dyptgripende budskap—men media er sjelden interessert!!  Fullsatt var det igår på premieren–

 2. Tusen takk for at du har valgt å adressere dette temaet! Vi er flere som savner det kristne innholdet i tv-påsken.

 3. Kjære Moræus Hansen. Kanskje du burde gjøre en innsats for å tilegne deg grunnleggende norskkunnskaper før du kringkaster din syting. Da hadde det kanskje vært mulig å komme gjennom teksten uten å ende opp med en skalp helt uten hårstrå, og også sitte igjen med en forståelse av hva du faktisk prøver å si. Jeg kan med hånden på hjertet si at jeg aldri har lest en dårligere tekst, hvis jeg utelukker stiler skrevet av middelmådige ungdomsskoleelever.

  1. Det er vel ikke feilskrivingen du reagerer først og fremst på i dette innlegget ,men innholdet.
   Men uansett God påske Dr.Vinkel:)

 4. PS. Jeg burde selvfølgelig ha sørget for å skrive navnet ditt riktig. Jeg beklager. Jeg føler likevel at mitt lovbrudd blir som en trafikkforseelse å regne sammenlignet med ditt massemord på det norske språk.

 5. Dette var veldig bra, endelig noen som setter ord på det mange savner. Jeg er selv kulturaktør som elsker å opptre i julen.Men jeg  kunne gjerne tenke meg å hatt en (kirke)konsert i påsken, men på en eller annen måte har man som artist hele tiden i bakhodet at folk ikke har tid til slikt i påsken, da skal  folk som du også skriver, nyte utelivet på bryggen eller i fjellet. Men jeg tror at om vi hadde fått dette inn som en tradisjon hadde nok folk skjønt at å tilbringe dagen på fjellet eller i byen og avslutte kvelden i en kirke eller konsertsal der påskebudskapet står sentralt, kunne vært nok så naturlig og givende, like naturlig som den årlige turen på fjellet for mange.
  Jeg er også kordinator innen ungdom og barnekultur  i kirkesammenheng og vi burde så absolutt kommet mer på banen i påsken,selv om det er langt i fra en fremmed tanke. Kanskje det du skriver her er med på at dette blir en virkelig i årene som kommer!
  Du hadde gode poeng og all ære til deg for at du skriver dette.

Det er stengt for kommentarer.