DEBATT OM DEBATTEN.

I voksent selskap over morgenkaffen drøfter vi alltid Fredrik Solvangs program kvelden før. Det er to NRK-nyhetssendinger som vi alltid følger : Dagsnytt 18 og Debatten. Vel kan man taste seg frem både før og senere og se Tv når det passer. Vi gjør kanskje også det. Men voksne seere er ganske så trofaste hva gjelder de overnevnte. Det hører med blant oss.

Selv følger jeg alltid Kringkastingsrådets møter. Sist var det programmet » Kåss til kvelds» som ble debattert – ikke programmet så meget, men hvorfor programmet ble fjernet. Det var så populært- ikke minst blant de voksne. Grunnen var at nettopp at vel var det bra med voksne, men nå gjaldt å treffe ungdommen. Det hadde de ikke lykkes med – derfor var det mislykket. Og ble fjernet.

Dagsnytt 18 og Debatten er nyhetskultur på sitt beste i NRK. Antagelig treffer de dårlig på ungdomsinteressen. Hva vet vi.

Uansett – Fredrik Solvang er en usedvanlig god programleder. Han kan være hardtslående og pågående. Men det skal han jo være. Men han er en smilende slugger – det hjelper! Hans temaer rykende aktuelle. Ofte i forkant også. Det beste ved debattene er at han henter frem forskere, fagfolk som politikere og influensere( unnskyld ) og menings-folk må bryne seg mot. Eller omvendt,

Vi trenger en rikskringkasting som er kulturbærer. På politisk debatt. Også utenom valgkampsendinger. Slik det alltid har vært. Skulle bare mangle. I god tradisjon satt man benket foran Kjell Arnljot Wigs sendinger dengang da. Da varte programmene gjerne i timer! Sjefen røkte pipe til og med.

Her er vi ved programmet DEBATTEN . Siste sending hadde man samlet et interessant panel med fagfolk – ikke minst – omkring matproduksjon og miljøhensyn På 40 minutter ble det fremholdt tunge argumenter til og fra, for og imot. .Slik det skal være.

Men kjære Kringkastingssjef – gi nå dette viktige programmet til Fredrik Solvang minst 1 time! I beste sendetid ! Ikke om natten. Å fremføre argumentasjon, la refleksjoner få sin plass trenger sin tid. Det går uansett ikke med flere tenketankere i raske 40 minutter. Det er ukultur.

Ser til forundring at NRK 2 viser kvinnefotball 2 ganger 45 minutter. I flere omganger. Toppserie meg her – toppserie meg der. LIkestillingskamp eller ikke.

Det sies at Norge er en sports-nasjon – ikke en kultur- nasjon.

Her er et eksempel.