DAGSNYTT 18 – VERNET SONE – STOPP SPORTEN!

Voksne folks seer-vaner skal man ha respekt for. Av alt som viktig er  i media-flommen, har vi en institusjon;  DAGSNYTT 18. Nyheter ruller og går, men DAGSNYTT  18 består. Men så kommer sporten og lager krøll !

Vel kan vi huske at starten på DAGSNYTT 18 en gang i tiden  kom halvtimen senere, men det har vi fortrengt, vi som hater forandringer.  NRK  som rikskanal, har sikret seg oss voksne som nyhetssøkende samfunnsborgere, takket være bunnsolid politisk kommentar-kompetanse. Denne møter vi døgnet rundt, i helg som i høytid, i trengselstider som til hverdags.  Vi har  URIX og  AKTUELT, DEBATT og den stadig rullende hver-time-sendende nyhetsmelding.

DAGSNYTT 18 kommer nettopp etter en hendelsesrik dag på det tidspunkt det voksne, norske folk er på plass i heimen til hverdags.

Som en tidvis tilbakevendende, erfaren gjest i studio, har jeg fått innsikt i arbeidsmetoder som journalistisk og redaksjonelt ligger bak denne programpost. Jeg kjenner både knep og kompetanse. Jeg har sittet som offer og som triumfator. Jeg har dyp respekt for den solide stab som både er synbar og motsatt – som har gjort «speider-bevegelsene» og levert innsiktsfullt materialet opp og frem til sending.

Noe av det beste med å være invitert, er det korte torgmøtet man gjennom årene har fått med personligheter og maktmennesker som på venterommet har sittet benket  før og under sending. Der man man knyttet kontakt og utvidet sitt private nettverk. Det har vært merkedager i eget yrkesliv og samfunnsliv som gjennom årene har gitt verdifull forankring, der vi møttes i regi av DAGSNYTT 18 da ting skjedde med oss og omkring oss.

Å kombinere radio-nyhetsprogram med direkte TV-overføring, er genialt. Det gir en syntese;  samtale med ord og stemme og samtale mellom levende filmede mennesker med ansikter og  kroppsspråk. Det velsignede med det siste er at intervju-settingen er usminket, ren og ekte og styrker  det tungt dokumentariske ved å la ekspertisen både hos journalisten og gjesten komme seerne på direkten.

Vi kan ikke nok få hylle og hilse DAGSNYTT 18 både der vi lytter ved kjøkkenbenken og middagslaging eller kjører bilen i ettermiddagstrafikken. Men TV-sendinger er vi blitt avhengig av!

Men akk og ve –  NRK 2 som vi tviholder på illusjonen om at den  er vår voksenkanal, – se den fortrenger DAGSNYTT 18 med sport!!  Hjelpe oss, som om ikke verden er full nok av spetakkel!  Nå er Norges skjebnetime kommet ved at våre helter – skiskyterne – igjen kappes med den internasjonele elite(  hvor mange land på kloden bedriver denne idrett? ) om skivetreff  i  hvitt terreng på ski og med våpen på ryggen. Dette er viktig, vet vi nok. Og vi selv innrømmer åpent at vi liker å se på både slik sport og annen med.

Men DAGSNYTT 18 må fredes!  Det nærmer seg muligens lands-svik og foræderi å ønske på vegne av det voksne folk sportsfri sone en sølle klokketime på NRK 2 hver bidige hverdag. I all verdens rabalder og vondskap er det mye sunn vederkvegelse å få leve med sportsutøvere i all slags idrett. Gjerne det.

Men tross alt – noe bør få være i fred!  La oss stå sammen om  DAGSNYTT 18 !