DAGEN DERPÅ.

1.oktober var det FN’s eldredag.Noen av oss feiret det stort med konge og fedreland, hederspris og taler og klang. Og ordfører med kjede.

Nyhetsbildet derimot feiret dagen med redselskildring av mangel på tid fra dem som går i de eldstes tjeneste i hjemmesykepleien. Slik ble det debatt av. Og det ble det både i radio,Dagsnytt 18 og Aktuelt. Festen var over.

Hvis jeg var minister for eldreomsorg, ville jeg innføre med øyeblikkelig virkning påbud om mineraltilførsel og personlig trening for hver bidige beboer på eldrehjem og hver hjelpetrengende privat. Innledningsvis stor utgift, men så vil  halvparten kunne reise seg og med jubel greie mesteparten selv —  sier min vitamin og mineral-terapeut. Han har praktisert dette faget siden 1983.

Jo eldre vi blir, jo mer trenger vi av tilførsel av «kraft-for», vitaminer og mineraler. Min lege sa til meg at han aldri hadde hørt folk ble friske av denslags. Men sandelig blir vi ikke friske av pillene han gir meg heller – mente jeg. Forøvrig innrømmet min kloke lege at han kunne altfor lite om mat og kosthold og vind og vær. ( les klima.)  Han anbefalte meg å fortsette og ta både sink og krom og grøntfor og magnesium og osv.osv.

Min terapeut blir overivrig, nesten agressiv når han snakker om kosthold, om maten som ikke er hva den utgir seg for, om  tragisk mangel på kunnskap hos leger og pleiere om hvor viktig det er å få i seg EKTE mat. Selv må jeg pleie en reumatisme, men min doktorekspertise på denslags har aldri gjennomgått hva jeg spiser og hvordan og hvorfor. Jeg hilses avsted med resept på hvite piller på boks.

Derfor har jeg startet med  en kraft-kur både hva gjelder mineraltilførsel og kombinert det med personlig trener. Jeg har aldri vært i bedre form, aldri hatt roligere søvnrytme, aldri hatt strammere kropp – på lang tid. Trener Torunn drar meg gjennom voksen-øvelser i ballanse og styrke. Man svetter som et fosse-stryk , men kjenner en renselse og en sjelefryd når man er ferdigdusjet og lunsjet sunt og inderlig. Og drukket bøtter av vann, forøvrig.

Min kostholdsekspert forteller om forsøk hos eldre beboere i USA – han er faglig oppdatert til enhver tid. Der har man nettopp behandlet hver  eneste voksenperson med individuell analyse av kjemi og mineralgehalt pluss latt hver bidige sjel få et treningsprogram avpasset både alder og verdighet.

Resultatene var oppsiktsvekkende! Halvparten hadde fått styrke og muskelkraft som om de var ti-år yngre. Samtlige hadde påtagelig bedre helse og mindre bivirkning av de medisiner som kronisk sykdom hadde pålagt inntak av.

Selv har jeg dagfast besøk på pleiehjem. Der observerer jeg de gulhvite «fabrikk-poteter», den gusjebrune sausen og  noen jevnlike kjøttboller som serveres trutt og jevnt. Det er massevis av greit brød med greit pålegg. Selv på et av byens beste og tryggeste hjem som er passelig i størelse og vennlig på alle måter er det noe ni-trist og bedrøvelig over måltider og kosthold.

Slik må det faktisk ikke være. HVis man hadde kunnet endevende form og innhold av  matinntak og kombinert det med mineral og vitamin-ekspertise, er jeg overbevist om at tung  pleie og tung alder og enda tyngre skjebne ville lette og minske og løfte såvel beboere som helsepersonell. Videre burde det innlegges en treningsøkt hvor man ble presset til å yde både med ben og armer, pust og pes. . Stein Johnsen, den legendariske idrettstrener, sa at man skulle svette ut fysisk 3 ganger pr. uke for å holde seg i form. Hvorfor kan man ikke det selv om man er beboer på eldresenter eller får hjelp i hjemmet?

Når jeg blir stor og eldreminister, da skal jeg reformere kosthold og innføre trening med mening. På røde rappet. Straks.

 

 

2 kommentarer til «DAGEN DERPÅ.»

  1. Jeg er så enig! Har mang en gang undret meg over den smakløse, dvaske og halvkalde maten som tilbys de eldre (les:min svigermor) på sykehjemmet. Hun som elsker mye smak, krydder og hvitløk i maten! Og bevegelse, gjerne til musikk, hva det kunne ha utrettet av «mirakler». Har vært på foredrag med Audun Myskja og blitt rørt til tårer når han forteller og viser filmklipp av hva sang og musikk kan bety for helsa, både kroppslig og sjelelig. Det krever nok ressurser, men på den annen side vil det mest sannsynligvis også frigi ressurser. Takk for herlig artikkel!

Det er stengt for kommentarer.