ALDRISMEN MØTER FEMINISMEN.

Helt tilfeldig fikk jeg et tips om en bok og et forfatterskap og et ungt og sint kvinnemenneske. Hun liker ikke å høre at hun er sint. Det gjør ikke jeg å høre heller. Men vi har begge en rettferdig harme i oss hva gjelder samfunnsspørsmål – og det er da bra. Det er en både sunt og viktig. Dessuten har vi begge selvironi.

Marta Breen er forfatter og journalist . Hun er 48 år – det er ungt for meg. Hun har skrevet mange bøker – jeg startet med OM MUSER OG MENN. Det er en tung dokumentarisk beskrivelse om kvinner offentligheten, om kulturmennesker av begge kjønn som hindrer kvinnene i å skaffe seg et eget rom.

Jeg opplevde at boken gjorde meg sint på en stimulerende måte og så lærte jeg så meget! Og i en høy alder kjente jeg på et fellesskap med forfatterinnen . Jeg likte å se inn i hennes argumentasjon i dagens klima for selv ha vært feminist den gang da. ( Stiftet Høyres Feministgruppe på 1970-tallet. nemlig. )

Jeg slukte boken. Og fortsatte med FØDT FEMINIST -HELE NORGE BAKER IKKE.

Det er litt pinlig at Marta Breen har vært meg fremmed.Men fordi jeg i min alder er mer opptatt av aldersdiskriminering og mangel på alderdomskultur, så har jeg søkt bøker mer i den retning enn ungt opprør og kvinners søken etter likestiling, lik lønn og tariff , morsrolle og sex og samliv.

Marta Breen skriver lengt mer nyansert og reflektert om feminisme enn som så . Hun inviterer inn i en dialog med sitt forfatterskap , og mitt poeng er at når en eldre kvinne som meg blir invitert inn i denne dialogen så er det ikke bare personlig glede for meg som leser, men også en utstrakt hånd fra forfatterinnen om kanskje like viktig å forlenge feminismen inn i tema alderisme!

Feminismen stanser liksom ved fylte48 år. Da er tema plutselig borte. Hvis man for eksempel skal diskutere morsrollen, blir aldri en mor over 38 år invitert til å delta. Som om man ikke er mor til man går i graven! Dessuten er det både i dette tema som tema feminisme generelt uhyre vesentlig at man får perspektiv både fra ungt folk som fra folk med erfaring og historisk, etisk perspektiv . ( det kommer med levet langt liv!)

Aldersdiskriminering er skremmende. Eldreomsorg, og mangel på pleie og stell og all verdens elendighet der, er resultat av mangel på respekt for de eldste og mangel på alderdomskultur i vår del av verden. I samferdsel , i arkitektur, i møbelindustri, i byrom og kunst- og kultur-hus, lyd og bilde. Vi dyrker ungdom og styrke . De eldste blir de siste og sitter nederst ved bordet. De kloke mennesker! De vise menn ( og kvinner) er skulte verdier i fellesrommet. Begrep fra en annen verden.

Noen av oss holder det gående. Det burde være mange av oss.

Men vi trenger Marta Breen . Til så lenge kan vi lese bok.

Anbefales.