Å VÆRE EN LORT.

Astrid Lindgren har skapt begrepet i Brødrene Løvehjerte . Når vi ikke våger. Når vi er feige. Da er vi bare en lort.

Kanskje ingen vil tro det, men jeg er feig og redd og liten når jeg må til tannlegen! Jeg utsetter og utsetter. Kjenner at det skjer noe der bak, men regner med at det går over. Legger inn et hvitløksfedd. Tar en sleis med ingefær. Det skal drepe basillusker. . Det blir ikke hull i en tann som er ren. Så jeg pusser og pusser og renser og koster.

Men så er det påske og stille uke. Verden er vond og smertefull. Jeg kan ikke gå inn i ferien ha vondt i en tann! Jeg vil ha fred i sjelen og i hvert fall i tannen.

Alle sier jeg er så sterk. Jeg har stått i stormen og fått mine sleggekast. Men – jeg er altså ikke det. Bare en lort.

Men så det er sagt – jeg HAR ringt. Jeg har hatt første besøk. Jeg er i farten. Det var ingen katastrofe. Jeg må ikke ta ned et maleri for å betale heller. Det blir fikset før den store høytid. Jeg kan tilnærmet feilfri nyte påskelammet.

Et langt liv har lært meg 2 knep for å overleve med tannlegeskrekk. ! For det første skal man ha en venn som er tannlege. Det har jeg. Sam er min gode venn gjennom mange år( og mange hull) Han er klok også som tannlege. Så knepet er å si til seg selv at jeg skal ikke til tannlegen. Jeg skal til Sam. Så gleder jeg meg til å møte ham.

Dernest skal man planlegge noe hyggelig og helt konkret timen etter tannlegetimen. Er man der kl. 10.30 så har man en glad avtale med seg selv kl. 11.30 om kanskje kjøpe en bluse man ikke har råd til, se en utstilling, eller kjøpe den nye boken . Å gå på kafe kan man ikke med stiv leppe og lammet kjeve.

For jeg må ha full narkose så fort jeg kommer over dørterskelen. Jeg tåler ikke smerter. Ikke i ansiktet heller. Sam vet det – ferdigsnakket.

Jonatan forklarer for broren Kavring i sin trøstehistorie at de må stå opp å bekjempe det onde, døden for å komme til Nangijala. Ellers er man bare en lort.

Det vil jeg tenke på ved neste timebehandlng.

Jeg skal ta meg sammen! Bare så dere vet det.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *